Diamanter och etisk handel

Om diamanterÖronhängen eller örhängen, vad säger ni? Jag föredrar örhängen. Men det var ett sidospår. Nu ska det inte handla om språkfrågor utan om ädelstenar och försäkringar av smycken!

”Diamonds are a girls best friend” sjöng bland annat Marilyn Monroe, en sångtitel som blivit en vedertagen sanning! Stämmer det då? Ja! Det tycker jag i alla fall. Diamanter är fantastiska, tåliga och kan briljera i regnbågens alla färger. Dessutom finns de naturligt i flera olika färger som rosa, blått, svart, brunt och så vidare i alla möjliga tänkbara färgställningar.

På senare år har man också blivit mer och mer medveten om hur handeln med diamanter kan bidra till problem för både människor och miljön. Därför har man börjat sälja etiska diamanter med certifikat på att allt gått rätt till i processen från utvunnen till färdig diamant. Motsatsen till etiska diamanter är det man kallar för blodsdiamanter som säljs för att finansiera konflikter och krig.

Av samma skäl har man också börjat att handla med etiskt guld. Det är inte bara för att minska risken för att pengarna hamnar i krigares händer. Man vill också undvika att människor far illa när man utvinner guld och diamanter.

När man köper diamantsmycken kan man ibland undra varför två ringar med lika stora diamanter kostar olika. Det kan dels handla om att någon av ringarna är handgjord av en välkänd guldsmed, vilket höjer värdet på ringen. Men ofta är förklaringen att diamantkvaliteten är olika i ringarna.

En diamant är visserligen alltid en diamant, men hur stenen ser ut påverkar priset. Man brukar bedöma stenarna utifrån fyra olika kvalitetskriterier:

– Man tittar dels på storleken, eller vikten som det faktiskt handlar om när man pratar ädelstenar. Vikten uttrycks i carat och ju högre carat ju dyrare sten.
– Man tittar också på slipningen, ju bättre och mer avancerad slipning desto högre pris.
– Färgen är en annan sak man tittar på, ju klarare desto bättre om det är en vit diamant vi pratar om. River kallas de diamanter som har finast färg, Top Wesselton kallas de som är näst finast och sen fortsätter skalan neråt.
– Hur ren stenen är från olika inneslutningar är också med i kvalitetsbedömningen. En fin diamant har så få inneslutningar som möjligt medan en riktigt dålig har inneslutningar man kan se med blotta ögat utan lupp.

Efter att ha vägt samman bedömningen av dessa fyra kriterier så kan man värdera stenen. Du som kund ska kunna få skriftligt intyg på vad kvaliteten på diamanten/diamanterna är i det smycke du köper. Därför kan ibland en mindre diamant vara dyrare än en större om den mindre har bättre kvaliteter.

En diamant är väldigt hård, det är inte för inte som man använder diamantborrar till exempel. Därför är de också så bra att använda i smycken eftersom de är hållbarare än andra ädelstenar som lättare blir repade eller stötta om det vill sig illa.

Om du köper ett dyrare smycke kan du ibland bli erbjuden att teckna en speciell försäkring hos guldsmeden, med försäkringen slipper du oftast betala en självrisk om något skulle hända med smycket. Men undersök gärna vilket skydd du har i hemförsäkringen för dina smycken och läs på mer om den försäkring smyckesaffären erbjuder för att se om den är prisvärd eller inte. Mer information om försäkringar får du på alltomspara.se.

Har man dyrbara smycken är det jätteviktigt att läsa på vad hemförsäkringen täcker. Annars kan man stå utan skydd om man får inbrott eller tappar ett smycke.

Diamanter och etisk handel