Fler smyckesidéer

armband med berlocker
Exempel på hur man fäst olika berlocker på ett armband.

Det blev ju ett rätt långt inlägg sist om hur man kan göra egna smycken. I dag tänkte jag berätta om en grej som passar både damer och herrar.

Om man har gamla hängsmycken eller berlocker som man aldrig använder så kan man använda dessa och göra ett helt nytt smycke om man vill. Eftersom hängsmycken och berlocker har färdiga öglor är de lätta att montera fast i till exempel kedjor med stora öglor. Man kan också sätta på ytterligare en ögla i hängsmyckets ursprungliga ögla och sen knyta fast smycket i något fint band i till exempel mocka eller siden.

Om man har en kompis, en pojkvän eller en flickvän som är ett stort fan av någon idrottsklubb kan man kolla i deras souvenirbutik och se om de säljer hängsmycken med deras logga på och sen använda berlocken på ett snyggt armband istället. Det finns jättefina läderarmband bestående av flera remmar där man skulle kunna fästa berlocken. Tror det skulle kunna bli riktigt snyggt och en fin present till någon vars hjärta klappar lite extra för något speciellt lag.

Att göra ett nytt smycke med en fin eller speciell berlock får bli dagens tips tror jag. Det är ju så tråkigt att gamla smycken ligger och samlar damm istället för att användas, och så länge man inte börjar limma, knipsa, måla eller löda på dem så går de ju att återställa till sitt ursprungliga skick. Det är ju bara att plocka bort den extra öglan man satt dit.

Dock måste man vara noga med att öglan man fäster i hängsmycket är hållbart och sluter tätt. Annars kan man ju tappa smycket och det är inte kul.

Projektfunderingar

Jag funderar på att börja med något smyckesprojekt snart. Jag försöker ju spara till något fint smycke som jag avslöjade tidigare i bloggen så då måste jag ju också spara pengar. Då är det perfekt att försöka skapa något nytt av det man redan har. Jag har också en del grejer i min pyssellåda som jag kan använda. Lite olika smyckesdelar och fina pärlor och sånt. Så det kanske kan bli något.

Om ni har någon bra idé på vad man kan göra med udda örhängen så får ni gärna höra av er. Det är så tråkigt när man tappar bort ett örhänge och man vill ju inte slänga det man har kvar heller. Min mormor gjorde en gång om ett par gamla örhängen till varsitt hängsmycke till mig och min syster. Jag vet ju inte hur de såg ut från början, men slutresultatet blev bra tycker jag!

Återanvänd eller sälj guld

Generellt sett tycker jag om när man kan återanvända saker på nya sätt. Av den anledningen är det bra med guld för det kan man smälta ner och göra nya smycken av om man vill. Man kanske har tröttnat på en ring eller ett par örhängen, men de kanske har stort affektionsvärde och då kan man smälta ner guldet och göra något nytt och på så sätt lever smycket vidare.

Om man har udda örhängen i guld, exempelvis borttappade eller trasiga så kan man ju spara dem i en speciell ask och sen när man har tillräckligt med guld så kan man gå till guldsmeden och få ett specialdesignat smycke gjort av det egna guldet. Då betalar man bara arbetskostnaden eftersom man själv står för materialet. Vill man ha diamanter eller andra stenar infattade får man givetvis betala extra för det.

Man kan också sälja sitt guld om man vill, ett tag var det riktigt höga guldpriser men de har dippat neråt igen. Men jag tror man får runt 200 kr grammet i alla fall om jag inte är helt fel ute, detta gäller då guld i 18 karat. Är du osäker på om ditt smycke är i guld eller inte så kan du kolla efter stämplar. Guld kan vara stämplat med 750, 18k eller kattfoten med tre kronor i. Det beror lite på om det är svenska eller utländska smycken, stämplarna ser lite olika ut beroende på var de är tillverkade. Dessutom kan smycket vara i en annan guldhalt än 18k. Se videon nedan för mer info:

Fler smyckesidéer