Gör egna smycken

Nu blir det pysseltips! Om man gillar att pyssla och gillar smycken så måste man bara testa att pyssla ihop ett eget smycke. Man kan göra alltifrån enkla pärlarmband till mer avancerade saker som att jobba med silverlera. Svårighetsnivån avgör man själv och sen är det förstås en fråga om tycke och smak också. Gör något du tycker är snyggt helt enkelt.

På nätet finns jättemycket snygga smyckesdelar att köpa som man använder för att göra sina egna smycken. Jag tycker om att köpa pärlor och stenar som man sen kan trä armband av eller göra halsband och örhängen med. Något jag är särskilt svag för är facetterade halvädelstenar. Det är riktigt fint tycker jag. Det är inte alls svårt att göra egna armband, men det gäller att vara noggrann så att de inte går sönder.
Elastiska armband är enklast att göra. Köp elastisk smyckestråd i en hobbyaffär eller på nätet som du sen trär på pärlorna. Använd dubbel smyckestråd, då har du lite extra säkerhet om tråden skulle gå av. När du är färdig knyter du bara ihop trådarna på ett bra ställe där armbandet blir till en lagom storlek.

Jag har köpt öronkrokar från Chanti och gjort egna örhängen av. Det roliga med dessa öronkrokar är att man kan byta ut hänget då och då på örhänget efter humör och stil. Jag tar bara en enkel smyckesstav med en knopp i ena änden och trär igenom en snygg sten och gör en ögla att fästa stenen i öronkroken i.

Dessa öronkrokar finns i flera olika typer av utföranden, guldfärgade, silverfärgade, matta eller blanka och så vidare. De finns också med olika typer av utseende, hjärtan, löv och liknande.

Tycker de är jättesnygga och har flera olika par där jag växlar mellan vilka hängen jag har på. Så det är också ett tips att testa om du vill.

Ett annat tips är att göra silverarmband av silvertråd. Då böjer man och snurrar silvertråden och sen fogar man samman de olika delarna till ett armband. Du kan se en variant i detta filmklipp där man skapar ett armband av öglor av silvertråd, du kan antingen köpa färdiga öglor eller göra själv.

Det finns massor av roliga smycken man kan göra med metalltråd, men använd tråd som är nickelsäkert så att du inte riskerar att utveckla allergi eller överkänslighet.

Ett tips om du tänker försöka dig på att jobba med smyckestråd är att inte välja en för tunn tråd eftersom smycket då blir skörare och är lättare att knöggla till. Välj en stadigare tråd även om det tyvärr är hårdare att jobba med.

För att kunna göra egna smycken finns det några verktyg man oftast behöver. En rundtång behövs om man ska böja metalltrådar till öglor exempelvis och en avbitartång kommer väl till pass när man behöver knipsa av överflödig metall. En plattång är bra för att klämma ihop olika öglor så att öglan som håller en berlock eller en sten sluter tätt och inte kan glida av.

Jobbar du med pärlor och använder pärltråd eller elastiska band är det bra att ha en sax, men det brukar de flesta ha hemma ändå så det känns i och för sig lite överflödigt att skriva, men jag gör det ändå!

Tålamod är också bra att vara utrustad med eftersom det ofta är ett pillerjobb. Räkna med att allt kommer ta längre tid än vad du tror så blir du positivt överraskad om allt går jättesmidigt.

Gör egna smycken