Klockor – ett försvarstal

klockor

Armbandsklockorna ses av en del som en kvarleva från förr, en onödig pryl man inte längre behöver nu när vi är uppkopplade via mobiler och datorer som exakt och korrekt visar tiden.

Tack och lov håller inte alla med! Tack och lov håller inte klockbranschen med som försöker konkurrera med snygga klockor som blir som en snygg accessoar.

Jag vill minnas att jag läst att fickuret kom till av det skälet att det var ofint att ha ett armbandsur på festliga tillfällen eftersom det då kunde tolkas som att man mest satt och sneglade på klockan för att se när man kunde gå hem. Huruvida denna teori är sann eller inte, eller om jag själv förvrängt den ursprungliga berättelsen kan jag inte svara på. Men personligen tycker jag det låter vettigt och något vi borde tänka på även i dag när mobilerna ständigt åker fram i tid och otid.

Ibland tycker jag faktiskt inte att det är passande att ta fram mobilen oavsett om det är för att kolla klockan eller inte. Omedvetet sänder det en signal om att man inte är närvarande, att mobilen tar fokuset. Med ett armbandsur behöver man inte ta fram mobilen på finmiddagen, under konferensen eller under bankbesöket. Då kan man bara snegla lite diskret på klockan för att få en uppfattning om tiden.

Sen är inte jag en av dem som släpar med mig mobilen överallt varför en armbandsklocka är väldigt praktiskt om man behöver hålla koll på tiden. Men jag antar att jag kanske är ganska ensam om den saken i dag. Men det måste hursomhelst vara väldigt opraktiskt att plocka upp mobilen ur väskan eller fickan för att kolla tiden, enklare att bara ha den på armen.
Förutom att jag faktiskt tycker armbandsklockorna fortfarande har en praktiskt betydelse så tycker jag också hantverket är imponerande och värt att bevara. Att tillverka klockor är en kunskap som jag inte vill ska dö ut, jag ser det som sagt som ett hantverk.

Så, det var mitt försvarstal för armbandsklockor! Nu har jag fått det sagt. Vad tycker du som läsare? Har jag någon poäng eller är jag bara för konservativ?

Klockor finns i dag i alla möjliga prisklasser, från bara någon hundralapp och upp till summor som en del bostäder inte ens är värda. Ta en titt på nätet så kommer du hitta ett svindlande utbud av både roliga och fina klockor till ett överkomligt pris, men du kan också botanisera bland de mest exklusiva klockmärkena som finns.

Ett varningens finger måste dock höjas för köp över nätet, en del nätbutiker är oseriösa och säljer kopior av klockor. Läs på om butiken innan du bestämmer dig för att köpa en klocka från nätet.

Jag tycker kronografer är fina, men hittar inte så jättestort utbud för damer av dessa hos urmakarna i staden där jag bor vilket jag tycker är trist. En annan sak som är lite småtrist det är att det har kommit in mer och mer modeklockor hos klockbutikerna, missförstå mig inte. Jag gillar dessa modeklockor, men det är tråkigt när klassiska och anrika klockmärken inte längre får plats. Jag tycker man borde kunna ha en bra mix av både och. Men jag antar att butikerna måste satsa på det som säljer bäst.

Klockor – ett försvarstal