Nickel i smycken

Köp nickeltestade smycken

I mitt förra inlägg skrev jag om öronhåltagning och kom in på ämnet nickelallergi, något som kan utlösas av smycken som innehåller och avger nickel.

I EU finns regler för hur mycket nickel smycken får avge. Om smyckena håller sig inom de gränsvärdena ska de vara säkra att använda. Tyvärr finns det ändå butiker som medvetet eller omedvetet säljer smycken som inte håller sig inom regelverket så det gäller att vara uppmärksam. Läs mer om både regelverket och om förekomsten av otillåtna smycken i butikerna på naturskyddsföreningens webbplats.

Man kan själv testa sina smycken om man vill med ett nickeltest man köper på apoteket. Testet är ganska dyrt men kan vara en billig investering om man tänker på konsekvenserna som en nickelallergi kan medföra.

Det kan vara bra att veta att även om ett smycke kallas för nickelfritt, så behöver så inte vara fallet. Oftast menar säljaren att smycket håller sig inom de gränsvärden som finns inom EU för hur mycket nickel smycket får avge.

Blomdahls är ett smyckesföretag som är kända för sina hudvänliga örhängen. Alla delar som kommer i kontakt med huden ska vara säkra och bestå av plast eller medicinsk titan för största möjliga säkerhet.

Andra stora smyckesmärken som Pilgrim och Snö of Sweden uppger också att deras produkter är nickelfria eller nickeltestade. Som sagt, smycken som säljs i Sverige ska vara säkra, men man kan tyvärr inte vara helt säker så köp helst av affärer som har full koll på sitt sortiment och som säljer smycken från välkända och etablerade smyckestillverkare.

Många smycken görs i dag i rostfritt stål av allergiskäl och är populära bland allergiker.

Ska du köpa ny klocka eller byta klockarmband bör du vara lika noga som när du köper smycken, även i klockdelar och spännen kan det finnas delar som inte är nickelsäkra.

Nickel i smycken