Topp 5 svenska smyckedesigners

Idag ska jag lista mina fem favoritmärken bland svenska smyckedesigner. Jag gillar det mesta i smyckeväg. Såväl stora rejäla bitar som små minimala. Silver, guld, stål eller läder spelar ingen roll. Bara det talar till mig. Det är inte helt lätt att bara plocka ut 5 favoriter. Från början tänkte jag lista topp 3 men förstod ganska snabbt att det aldrig skulle gå. Inte när man har så bred smak som jag. Jag har försökt plocka ut lite blandad design för att inspirera så många som möjligt. hoppas att ni gillar mitt inlägg.

Drakenberg – Sjölin

Pebbles-necklace-long.jpg
Bild lånad från Drakenberg – Sjölin

Bakom namnet döljer sig två tjejer – Andrea Drakenberg och Ellen Sjölin – som träffades när de båda pluggade och jobbade i New York. de gillade storstadspulsen men delade en längtan efter den skandinaviska naturen. År senare strålade de samman igen och började designa smycken som ska var tidlösa, detaljrika och återspegla naturen. Jag gillar att de är så nätta och sobra. Min favoritfamilj (de kallar sina smyckeserier familjer) är Pebbles som är designad efter en sten plockad på en strand i Frankrike… men jag antar att de har samma form som stenarna i Skandinavien 😀

 

 

Lotta Jewellery

lottajewellery
Bild lånad från Lotta Jewellery

Uppvuxen i en vacker naturnära miljö med havet tätt inpå är det kanske inte så konstigt att naturen och dess magiska atmosfär har varit en inspirationskälla för Lotta. Nu ser man mycket blommor och blad i hennes design men för några år sedan fanns det en hel del insekter och fåglar i hennes design som jag fullkomligen älskade. Minns speciellt ett armband format som en uggla där vingarna liksom slöt sig bakåt runt om handleden. Det var tillverkat i brons och supercoolt. Men jag gillar verkligen de grejerna hon gör nu med. Hon har både silver, gulddetaljer och brons i sina   kollektioner. Väl värda en titt då de verkligen är en sort för sig.

Efva Attling

efvaattling
Bild lånad från Efva Attling

Det är väl nästan omöjligt att prata svenska designers och inte nämna allkonstnären och exmodellen Efva Attling. Säg något som denna kvinna inte gör eller designar. Jag gillar att hon jobbar med designtanken så mycket. Att man får veta tanken bakom smyckets utformning gör att det blir så mycket mer personligt och värdefullt. Däremot är jag inte så jätteglad för smycken med alltför kommersiella texter – typ Carpe Diem, jag klarar inte att se de orden på en tavla, vägg, smycke eller dylikt fler gånger. Det känns allt annat än unikt. I Attlings kollektion hittar man både guld- och silversmycken. Dessutom gillar jag att hon gör smycken där viss del av intäkterna går till välgörenhet av olika slag. Go Efva!

 

Astrid & Agnes

astridoagnes
Bild lånad från Astrid & Agnes

För er som gillar lite större, tuffare smycken måste jag tipsa om märket Astrid&Agnes. Här är det två tjejer som heter Janina Björnberg och Sofie Axelsson som ligger bakom designen. Janina var faktiskt kund hos Sofie som brukade jobba som frisör och det var i salongen planerna tog fart. Smyckena är gjorda i stål och läder och jag älskar deras armband som blir så coola att bära lager på lager. Feminint med attityd är deras motto och de lyckas de bra med.

Sandberg Sweden

sandberg_jewel_close_up-1024x616.jpg
Bild lånad från Sandberg Sweden

Det är något alldeles extra med smyckena från Sandberg. Jag gillar den häftiga ojämna ytan. Liksom lite hamrad. Jag minns första gången jag såg deras ring ”sigill” med den lilla guldiga sköldpaddan på. Den ska spegla den lekfullhet som kännetecknar varumärket. Jag blev så förälskad i den och den står fortfarande högt på önskelistan. Dessa smycken är gedigna bitar tillverkade i guld och silver.

 

Jag hoppas att ni har fått lite inspiration 🙂

 

 

Topp 5 svenska smyckedesigners